Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.124.092
Aantal actieve gebruikers: 3.937
Portaal van de week: Brazilië

Uitgelicht

Rioolwaterzuiveringsinstallatie Antwerpen-Zuid

Rioolwaterzuiverings­installatie

Een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) zuivert het stedelijk afvalwater, dus het afvalwater van huishoudens, bedrijven en veelal ook het hemelwater van wegverhardingen dat via het riool wordt afgevoerd. De officiële en juridische benaming is rioolwaterzuiveringsinrichting, het is dus een inrichting die bestaat uit verschillende installaties.

In een rioolwaterzuiveringsinrichting wordt het afvalwater uit riolen gezuiverd voordat het in oppervlaktewater komt. Het inkomende vuile water, het influent, wordt in een aantal stappen gezuiverd. Het gezuiverde water wordt het effluent genoemd. Achtereenvolgens verwijdert men met een rooster of een afscheider de grovere deeltjes, vervolgens wordt het zand verwijderd, dan in bezinktanks de fijnere deeltjes, en ten slotte de opgeloste stoffen. Behalve water komen andere stoffen vrij, met name slib, dat soms een nieuwe bestemming krijgt. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft informatie te bieden in alle erkende talen ter wereld, die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebaseerd op vijf basisprincipes. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is met meer dan 2,1 miljoen artikelen de op vijf na grootste van circa 330 taalversies.

De encyclopedie is vrij bewerkbaar. Dat houdt in dat iedereen tekst en afbeeldingen kan toevoegen of aanpassen, met inachtneming van de basisregels. Voor de bewerkers zijn er diverse hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwelingen. Zaken uitproberen kan in de zandbak en vragen kunnen gesteld worden bij de helpdesk. Voor privacyvragen kunt u hier terecht.

Wist je dat ...

Marga Klompé

Afbeelding

Actueel

Afbeelding

Stikstofcrisis in Nederland

De stikstofcrisis ontstond in 2019 in Nederland, toen de vergunningsaanvragen van naar schatting 18.000 bouw- en infrastructuurprojecten werden stilgelegd. Volgens de bouwbedrijven zouden 27.000 banen kunnen vervallen. (Lees verder)

Recent overleden

6 jun Françoise Gilot (101), Frans kunstschilderes
5 jun Astrud Gilberto (83), Braziliaans-Amerikaans zangeres
5 jun Werner Herbers (82), Nederlands hoboïst en dirigent
5 jun Robert Hanssen (79), Amerikaans FBI-agent en KGB-spion
3 jun Jim Hines (76), Amerikaans atleet

In het nieuws

6 jun Dam van Kachovka-stuwmeer verwoest
De stuwdam van het Kachovka-stuwmeer in Oekraïne wordt verwoest waardoor grote hoeveelheden water wegstromen. Er dreigen grootschalige overstromingen, bovendien is de kerncentrale Zaporizja afhankelijk van koelwater uit het meer.
2 jun Treinramp in Balasore
Bij een treinramp in de buurt van de Indiase stad Balasore (Odisha) vallen meer dan 290 doden. Er zouden in totaal drie treinen bij de ramp betrokken zijn.
31 mei Sevilla FC wint UEFA Europa League
Sevilla FC en AS Roma spelen de finale van de UEFA Europa League 2022/23 in de Puskás Aréna te Boedapest. Sevilla wint voor de zevende keer deze beker na verlengingen in de strafschoppenreeks.

7 juni in de geschiedenis

1954 Alan Turing
De Britse wiskundige en informaticus avant la lettre Alan Turing overlijdt aan een cyanidevergiftiging.
1989 SLM-ramp
Een Douglas DC-8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij stort neer bij Zanderij (Suriname).

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
MediaWiki MediaWiki
Ontwikkeling wiki-software