Portal:Forside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ukens artikkel (uke 23)

Hovedpersonen i Tåtten om Torstein Oksefot bekjemper hedenske troll og kjemper sammen med kong Olav ombord på «Ormen Lange» (bildet).

En tått (flertall tætter; norrønt þáttr, þættir) er en kort, anekdotisk, islendingesaga i prosa. De er skrevet i samme periode som de lengre islendingesagaene, det vil si på 1200- og 1300-tallet, og skildrer samme emne: islendinger hjemme og ute i perioden fra landnåmet til kristningen av Island (874–1030), i noen tilfeller også fra senere på 1000-tallet.

Mange tætter forteller om en islending som reiser utenlands, til Norge, hvor han opptrer ved hoffet til de norske kongene. Mange av tættene har fellestrekk med islendingesagaene, men det finnes også flere tætter som i stil og innhold ligner mer på fornaldersagaene. Tættene varierer i lengde fra halvannen side til tyve sider. ► Les mer her.


Dagens skandinaviske artikkel (svensk)

Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.

Māoripapegojor (Strigopidae) är en familj av papegojfåglar som består i allt fem arter. Alla idag förekommande arter är endemer på Nya Zeeland medan de två utdöda arterna Norfolkkaka och Chathamkaka förekom på närliggande öar.

Alla arterna är hotade, allt orsakat av människan. Både polynesierna och européerna har introducerat invasiva arter som gris, hund och råttor, som tar ägg från de markhäckande fåglarnas bon. Ytterligare reducering av populationerna har skett genom jakt, habitatförluster och konkurrens om föda från introducerade arter.

De tre idag existerande arterna av māoripapegojor upptar ganska olika ekologiska nischer. Kakapon är flygoförmögen, nattaktiv och välkamouflerad för att undvika dagaktiva större rovfåglar. ► Läs mer …

Arkiv · Dette er ukens artikkel på svensk Wikipedia

Slik vokser leksikonet fram …

En sammenleggbar sykkel av merket Brompton

Søsterprosjekter

Wikipedia utgis av den ideelle organisasjonen Wikimedia Foundation, som driver flere flerspråklige og frie prosjekter hvor alle kan bidra.

Wikimedia Community Logo.svg Meta-Wiki
Koordinasjonsside for Wikimedia-prosjekter
Commons-logo.svg Commons
Lagringssted for delt multimedieinnhold
Wiktionary-logo-en.png Wiktionary
Fri ordbok
Wikibooks-logo.svg Wikibøker
Bøker og manualer
Wikiquote-logo.svg Wikiquote
Sitatsamling
Wikisource-logo.svg Wikikilden
Originale tekster
Wikispecies-logo.svg Wikispecies
Oppslagsverk over dyre- og plantearter
Wikinews-logo.svg Wikinytt
Nyhetstjeneste med fritt innhold
Wikiversity-logo-41px.png Wikiversity
Frie læringsressurser
MediaWiki-2020-icon.svg MediaWiki
Utvikling av friprogløsningen MediaWiki
Wikidata-logo.svg Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Wikivoyage
Reiseguide med fritt innhold

Aktuelt


Bakgrunn: Krigen i Ukraina
Politikk: Fosen-sakenSverige og NATO
Sport: Stanley Cup-sluttspillet i NHL • Sluttspill håndball (mennkvinner) • NBA Finale • Mesterligafinalen (CAF) • Critérium du Dauphiné

Nylig avdøde

Kaija Saariaho

I dag

Ludvig 14.

Den 7. juni, unionsoppløsningsdagen i Norge:

Om Wikipedia

Wikipedia er en encyklopedi på vel 300 språk, som skrives av frivillige bidragsytere fra hele verden. Innholdet kan kopieres og brukes fritt. Vi startet i 2001 og arbeider nå på flere enn 60 millioner artikler, hvorav 611 816 i den norske utgaven på bokmål og riksmål. På den nynorske versjonen arbeides det på flere enn 160 000 artikler. Les mer om hvordan du kan bidra!