Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
728.931 articles
1.232 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
Els paracerateris (Paraceratherium) són un gènere extint de perissodàctils prehistòrics que inclouen alguns dels mamífers terrestres més grossos que han existit mai. Visqueren durant l'Oligocè i se n'han trobat fòssils a gran part d'Euràsia, des dels Balcans fins a la Xina. Els paracerateris formen part dels indricoterins, una subfamília d'hiracodòntids. El nom Paraceratherium significa 'proper a la bèstia sense banyes' i es refereix a Aceratherium, un gènere que anteriorment es considerava que estava relacionat amb aquests animals. L'estil de vida dels paracerateris hauria pogut ser semblant al dels mamífers grossos d'avui en dia, com ara els elefants i els rinoceronts. La seva mida feia que tinguessin pocs depredadors i un ritme reproductiu lent. Els paracerateris eren animals brostejadors que s'alimentaven principalment de fulles, plantes toves i matolls. Els seus hàbitats anaven des dels deserts àrids amb pocs arbres fins als boscos subtropicals. No s'han determinat les causes de la seva extinció, tot i que s'han avançat diverses teories. - Vegeu informació sobre la imatge

Paracerateris

Els paracerateris (Paraceratherium) són un gènere extint de perissodàctils prehistòrics que inclouen alguns dels mamífers terrestres més grossos que han existit mai. Visqueren durant l'Oligocè i se n'han trobat fòssils a gran part d'Euràsia, des dels Balcans fins a la Xina. Els paracerateris formen part dels indricoterins, una subfamília d'hiracodòntids. El nom Paraceratherium significa 'proper a la bèstia sense banyes' i es refereix a Aceratherium, un gènere que anteriorment es considerava que estava relacionat amb aquests animals.

L'estil de vida dels paracerateris hauria pogut ser semblant al dels mamífers grossos d'avui en dia, com ara els elefants i els rinoceronts. La seva mida feia que tinguessin pocs depredadors i un ritme reproductiu lent. Els paracerateris eren animals brostejadors que s'alimentaven principalment de fulles, plantes toves i matolls. Els seus hàbitats anaven des dels deserts àrids amb pocs arbres fins als boscos subtropicals. No s'han determinat les causes de la seva extinció, tot i que s'han avançat diverses teories.Imatge del dia
Retrat de Bjørnstjerne Bjørnson, escriptor noruec Premi Nobel de Literatura el 1903 - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Retrat de Bjørnstjerne Bjørnson, escriptor noruec Premi Nobel de Literatura el 1903

Projecte destacat
Aquest projecte pretén millorar la qualitat dels 10.000 articles bàsics. Pròxim objectiu: avançar l'alemany.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiprojecte Els 10.000

Aquest projecte pretén millorar la qualitat dels 10.000 articles bàsics. Pròxim objectiu: avançar l'alemany.
(Informació de la imatge)


6 de juny

La destrucció de la presa de Kakhovka provoca greus inundacions al sud d'Ucraïna i amenaça el subministrament d'aigua de refrigeració a la central nuclear de Zaporíjia.


4 de juny

Un accident ferroviari a Orissa provoca 288 morts i 850 ferits i esdevé un dels més tràgics i mortífers de la història del ferrocarril a l'Índia.


4 de juny

El Principat d'Andorra aconsegueix fins a 20 medalles esportives als Jocs dels Petits Estats d'Europa, celebrats a Malta, dues més que en la darrera edició el 2019.


3 de juny

El Futbol Club Barcelona guanya la seva segona Lliga de Campions Femenina en vèncer el Wolfsburg per 3-2.Visita del primer ministre indi, Narendra Modi, després de l'accident de tren al districte de Balasore, a Orissa


Tendències


Avui fa 65 anys
Neix Prince, cantant, compositor i multiinstrumentista de rock, soul, funk i new wave nord-americà (m. 2016).
Avui fa 90 anys
Neixen Mirna Lacambra Domènech, soprano i promotora musical catalana, i Tsuneko Okazaki, científica japonesa descobridora dels fragments d'Okazaki.
Avui fa 175 anys
Avui fa 180 anys
Mor Friedrich Hölderlin, poeta alemany (n. 1770).